סוגי אבחונים לילדים ולמבוגרים בעלי קשיים
במהלך החיים נתקלים ילדים רבים בקשיים. אצל חלק מהם מדובר בקושי חולף, שיכול להופיע בעקבות שינוי מהותי בחיים, פרידה מדמות סמכותית שליוותה אותם, שינוי משפחתי – למשל אח או אחות חדשים וכדומה.
במקרים אחרים, ילד חווה קושי באופן קבוע ומתמשך ומתקשה להתמודד איתו לאורך זמן. זוהי תחושה מתסכלת עבור הילד עצמו ועבור ההורים, שאינם יודעים כיצד לסייע לילד לפתור את הקושי.
במרכז תרפיסנטר אנחנו מציעים אבחונים מסוגים שונים שמסייעים לנו לעמוד על נקודת הקושי, לבחון את המצב הפסיכולוגי או הדידקטי של הילד ולהציע דרכים שיתנו כלים להתמודדות עם הקשיים גם להורים וגם למערכת הלימודית
אלו הם כמה מהאבחונים שאנחנו מבצעים:
אבחון פסיכולוגי:
אבחון פסיכולוגי מתבצע על ידי פסיכולוג מקצועי ומטרתו לזהות קשיים ומצוקות אצל ילדים, מתבגרים וגם מבוגרים.
האבחון מתבצע לרוב באמצעות ראיון עם ההורים שבו המספר נסקר על תולדות חייו, מספר על קשרים חברתיים, על קשיים, על אירועים מיוחדים שחווה ומציף למעשה את עולם התוכן האישי שלו, כך שהפסיכולוג שעורך את האבחון יוכל לזהות נקודות קושי.
האבחון מובנה וסוקר מספר נושאים באמצעות שאלות פתוחות וסגורות. לאחר השיחה הפתוחה והראיון הארוך, יוצר הפסיכולוג המאבחן דוח שעוסק בכל התחומים הקוגניטיביים בחייו של הילד או המבוגר – מהיכולות המילוליות והמחשבתיות דרך היחסים הבינאישיים ועד לנטיות רגשיות שונות.
אבחון פסיכודיאגנוסטי מאפשר לנו לזהות את הקושי ולהציע להורים את הטיפול המתאים ביותר.
אבחון דידקטי:
אבחון דידקטי עוסק בזיהוי לקויות למידה ונפוץ בעיקר בקרב ילדים, אך גם מבוגרים שעומדים לפני לימודים אקדמיים עורכים לעתים אבחון כזה, בעיקר כדי לקבל הקלות במהלך הלימודים. אצל ילדים מטרת האבחון הדידקטי היא לספק תמונה מקיפה לזהות את ליקויי הלמידה, כך שיהיה ניתן לבנות תוכנית חינוכית וטיפולית שתסייע לילד להתמודד עם הקושי.
האבחון בודק מספר תחומים: קריאה, כתיבה, חשיבה מתמטית, תפקודים מוטוריים, תפקודי זכרון ושפה ועוד. האבחון מתבצע על ידי איש מקצוע – מאבחן דידקטי בעל הסמכה ותעודות, מורשה מטעם משרד החינוך.
אבחון פסיכו-דידקטי
בעוד שאבחון דידקטי מתרכז בזיהוי לקויות למידה, אבחון פסיכו-דידקטי בודק האם יש קשר בין קשיים בתחום הלמידה ובין מצב פסיכולוגי של הילד.
האבחון משלב בין שני סוגי האבחונים שהזכרנו כאן ונערך באמצעות כלי אבחון מורשים על ידי מומחים בנושא. מטרתו של האבחון לספק תמונה מקיפה על לקויות הלמידה של התלמיד ועל הסיבות לכך שאינו מצליח להתמודד איתן, לצד המצב הפסיכולוגי והנפשי שלו.
לאחר האבחון ניתן לגבש תוכנית טיפול ממוקדת שתעניק לילד ולהוריו את הכלים להתמודד עם הקושי ולפתור אותו.
אבחון הפרעת קשב וריכוז
אבחון נפוץ מאד בשנים האחרונות, בהן הפך תחום הפרעת הקשב והריכוז לתחום מוכר ופתוח. האבחון בודק באמצעות מספר שאלונים ותשאולים את רמת הקשב והריכוז של הילד. אבחון זה נערך במספר שיטות שונות, ביניהן Moxo ו-BRC.
תהליך האבחון מתבצע באמצעות שאלונים שממלאים ההורים או דמות חינוכית סמכותית אחרת בחייו של הילד, לצד אבחון של פסיכולוג קליני. בנוסף, עובר הילד מבחן הנקרא מבחן Tova שבוחן את יכולות הקשב והריכוז שלו.
אבחונים אלו, לצד סוגי אבחון נוספים, מספקים את הבסיס למתן טיפול וליווי לילדים הסובלים מקשיים שונים.